phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Onderzoek 'Return to sports bepaling na voorste kruisband reconstructie'

Om te bepalen of patiënten voldoende hersteld zijn om terug te keren naar hun sportieve activiteiten (bijv. voetbal of volleybal), doen ze bij OCON een serie van testen onder begeleiding van de fysiotherapeut. De patiënt zal onder andere een paar sprongen maken, waarbij de fysiotherapeut kijkt of de knie stabiel blijft tijdens het landen. 
Het is met het blote oog echter erg moeilijk te zien hoe stabiel een knie is bij een landing, omdat het om zeer kleine ‘wiebelende’ bewegingen gaat. Het is dan al helemaal moeilijk om daar een bepaalde waarde aan te geven. 

Bij OCON doen we onderzoek naar het gebruik van bewegingssensoren (Xsens) die heel nauwkeurig, in 3D de hoeken en bewegingen van de knie kunnen meten. Zo weten we precies wat er gebeurt tijdens de landing en kunnen we ook in waardes uitdrukken hoe stabiel de knie van de patiënt echt is tijdens sprongtesten. Daarnaast onderzoeken we de rol van sportspecifieke (langdurige) vermoeidheid in relatie tot (biomechanische) veranderingen in de knie. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat we een beter advies kunnen uitbrengen over de mate van herstel van de knie, waardoor patiënten dus niet meer te vroeg goedgekeurd worden om terug te mogen keren naar hoogrisicovolle draai- en kapsporten. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met de Universiteit Twente en Roessingh Research and Development.
Binnen deze onderzoekslijn zijn er mogelijkheden voor M2 stages en of afstudeer stages voor studenten technische geneeskunde en/of biomedische technologie.  

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met wetenschap@ocon.nl

Nooit meer een onderzoek missen?