Osteochondritis dissecans is een aandoening waarbij een klein stukje bot in de knie verweekt, wat kan leiden tot de vorming van een boteilandje (ook wel gewrichtsmuis genoemd) net onder het kraakbeen. Hoewel het kraakbeen boven het boteilandje ook kan worden aangetast, is de kern van de aandoening een botprobleem. In ernstige gevallen kan het boteilandje samen met het bovenliggende kraakbeen losraken. Dit kan pijn veroorzaken en invloed hebben op de beweeglijkheid van de knie.
De exacte oorzaak van osteochondritis dissecans is onbekend. Echter, factoren zoals overbelasting en slechte doorbloeding lijken bij te dragen aan het ontstaan van de aandoening. Overbelasting kan leiden tot kraakbeenschade, terwijl een slechte doorbloeding botverweking kan veroorzaken. Ook komt de aandoening vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Osteochondritis dissecans komt vooral voor bij tieners die in de groei zijn. Met name in de puberteit komt de aandoening voor. De slechte doorbloeding kan een verklaring zijn voor het feit dat deze aandoening vooral voorkomt bij tieners, want in de groei kunnen er lokale doorbloedingsproblemen ontstaan.
Niet iedereen met osteochondraal letsel ervaart pijn. In de fase waarin het boteilandje nog vastzit, heeft men vaak nog geen klachten. In een fase verder, waarbij het boteilandje losligt van het omgevende bot, maar nog wel op zijn eigen plek ligt, ontstaan vaak pijnklachten tijdens belasting en zwelling van het gewricht na inspanning. Indien het boteilandje, samen met het hierop vastzittende stuk kraakbeen, helemaal los zit en van zijn plek komt ontstaan naast pijn en zwelling ook vaak blokkades van de knie (slotklachten).
De orthopedisch chirurg vraagt u naar de aard van uw huidige klachten. Ook voert hij of zij een aantal specifieke tests uit tijdens het lichamelijke onderzoek. Op een röntgenfoto zal de osteochondritis dissecans zichtbaar zijn.
Er wordt een röntgenfoto van uw knie gemaakt. De klachten van osteochondritis dissecans kunnen lijken op klachten die ook bij andere aandoeningen van de knie optreden, zoals een gescheurde meniscus. De röntgenfoto geeft uitsluitsel. Hierop is de osteochondritis dissecans zichtbaar. Eventueel kan er een MRI-scan worden gemaakt. Een MRI-scan geeft, naast de aanwezigheid van de aandoening, tevens de aanwezigheid van een beschadiging van het kraakbeen weer. Daarnaast kan de ernst van de kraakbeenschade in de knie in beeld gebracht worden.