De pees die de kuitspieren aan het hielbeen bevestigt wordt de achillespees genoemd. Op deze pees komen bij het lopen en sporten enorme krachten te staan. De achillespees is dan ook de grootste pees in het menselijk lichaam. De pees kan gaan ontsteken, dit wordt ook wel tendinopathie, tendinose of tendinitis genoemd. De ontsteking bevindt zich vaak enkele centimeters boven de aanhechting op het hielbeen. Een ontsteking ter plaatse van de aanhechting van de pees komt ook regelmatig voor.
Achillespeesontsteking ontstaat bijna altijd door overbelasting. Een ontstoken achillespees ontstaat vaak bij sporters, waarbij sprake is van een chronische belasting van de achillespees. Hardlopers, vooral lange afstandslopers, hebben niet zelden last van deze aandoening. Ook na een blessure in de enkelgewrichten kan een achillespeesontsteking ontstaan. Naast overbelasting zijn er andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een ontsteking van de achillespees:
Achillespeesontsteking komt vooral voor bij sporters. Daarnaast komt het frequent voor op middelbare leeftijd bij mensen met overgewicht.
Een achillespeesontsteking hoeft niet altijd gepaard te gaan met hevige pijnen. Vaak beginnen de klachten met een stijf gevoel in de voeten rondom de achillespees. Daarnaast ervaart men wat pijn na het sporten, deze pijn kan aanvoelen alsof de voet ontstoken is. Meestal is een behandeling van deze klachten niet nodig. De klachten verdwijnen vaak vanzelf na rust. Patiënten waarbij de klachten niet verdwijnen moeten een arts raadplegen, want patiënten die lang doorlopen met deze aandoening lopen het risico op een chronische achillespeesontsteking.
Meestal ervaart men geleidelijk steeds meer klachten. Uiteindelijk kan de achillespeesontsteking zo ver vorderen dat er zelfs bij normaal wandelen en andere dagelijkse bewegingen klachten zijn. Er kan zelfs een zwelling optreden bij een ernstige vorm van achillespeesontsteking.
De orthopedisch chirurg zal u vragen naar de aard van uw klachten en hoe ze zijn ontstaan. Vragen als: ‘Hebt u eerder een blessure, zoals bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking, rondom uw achillespees gehad?’ en ‘Hebt u eerder een ontsteking in uw voet gehad?’ zullen aan de orde komen. Naast deze anamnese is lichamelijk onderzoek belangrijk. De orthopedisch chirurg zal uw enkelfunctie controleren (hierbij worden onder andere de gewrichten in de enkel gecontroleerd), daarnaast wordt gekeken of er sprake is van zwelling van de pees.
Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van de anamnese en het lichamelijke onderzoek. Een röntgenfoto wordt meestal niet gemaakt, omdat het weefsel van de achillespees op een röntgenfoto niet zichtbaar is. Bij twijfel over de aandoening kan een MRI-scan of een echografie meer duidelijkheid geven.