Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Gescheurde achterste kruisband

Aandoening Wat is een gescheurde achterste kruisband?

De achterste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (ligamenten) van de knie. De achterste kruisband bevindt zich centraal in de knie. Daar loopt hij schuin achter de voorste kruisband langs. De achterste kruisband verbindt de achterkant van het onderbeen met de voorkant van het bovenbeen. Door zijn ligging zorgt de achterste kruisband ervoor dat het scheenbeen niet naar achteren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen en niet te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. De achterste kruisband geeft daardoor stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en draaibewegingen. Daarnaast ondersteunt hij de binnen- en de buitenband, die ook stabiliteit bieden aan de knie.


Een gescheurde achterste kruisband is een ernstig letsel van de knie. Het gaat vaak gepaard met letsels van andere banden, letsels van de meniscus of van het kraakbeen. Onderzoek door een gespecialiseerde orthopedisch chirurg, een kniespecialist, is gewenst.

3-1-5-achterstekruisband-ruptuur.png Wat zijn de oorzaken van een gescheurde achterste kruisband?

Wanneer u een achterste kruisband heeft gescheurd, is dit meestal een gevolg van een ongeval of van sportletsel. Wanneer er een kracht op de voorkant van het scheenbeen komt terwijl de knie gebogen is, dan komt de achterste kruisband op spanning en kan afscheuren. Bijvoorbeeld van een val op de grond met een gebogen knie tijdens sporten. Of bij een auto ongeval waarbij de voorzijde van het scheenbeen tegen het dashboard aan komt. Wanneer uw achterste kruisband gescheurd is dan is het van belang dat dit snel herkend wordt. Behandeling is in een vroeg stadium makkelijker.


Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

Een afgescheurde achterste kruisband kan in alle levensfasen ontstaan, maar komt het meest voor bij sporters van jongere en middelbare leeftijd.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben met achterste kruisband letsel?

Bij het scheuren van de achterste kruisband horen of voelen patiënten een knap of plop . In de meeste gevallen treedt binnen de eerste uren na het letsel een zwelling op van de knie. Deze zwelling ontstaat door een bloeding uit de verscheurde bloedvaten van de beschadigde kruisband. Meestal kan de knie direct na het letsel niet goed worden belast. Deze vroege symptomen nemen gewoonlijk binnen 2-4 weken na het letsel af. Daarnaast kan er na een gescheurde achterste kruisband een gevoel van instabiliteit optreden, tijdens sporten maar ook in het dagelijks leven. Bij elke “verzwikking” bestaat opnieuw een gevaar voor aanvullend letsel van het kraakbeen of de meniscus. Bij sommige patiënten blijven alleen maar vage klachten over waarbij de knie niet helemaal vertrouwd wordt en waarbij er her en der pijn in de knie optreedt.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

Direct na het ontstaan van de gescheurde achterste kruisband is de knie vaak pijnlijk en gezwollen, en het been is vaak minder goed belastbaar. Het lichamelijk onderzoek is dan niet goed uit te voeren. Niet zelden wordt hierdoor de diagnose vlak na het ontstaan van het letsel in eerste instantie over het hoofd gezien. Daarom is het aan te raden om de knie na een aantal dagen opnieuw te laten beoordelen door de huisarts of een ervaren fysiotherapeut. Als het vermoeden op een gescheurde voorste kruisband blijft bestaan dan stuurt de huisarts of de fysiotherapeut u door naar de orthopedisch chirurg.

Welke onderzoeken worden gedaan?

De orthopedisch chirurg vraagt u naar de aard van het letsel dat u heeft gehad en de huidige klachten. Ook voert hij een aantal specifieke tests uit tijdens het lichamelijke onderzoek. Röntgenfoto’s kunnen de eventuele aanwezigheid van botbreuken uitsluiten. Daarnaast kan men op een röntgenfoto zien of er aanwijzingen zijn voor kraakbeenslijtage. Meestal is deze combinatie voldoende om een diagnose te kunnen stellen. De orthopedisch chirurg zal een oordeel geven over de volgende vragen:

  • Moet de knie nog verder tot rust komen?
  • Moet er nog nader onderzoek worden gedaan in de vorm van een MRI scan of een kijkoperatie?
  • (Hoe) moeten de aanvullende letsels worden behandeld?
  • Kunt u samen met de fysiotherapeut door middel van oefentherapie de stabiliteit van de knie nog terug krijgen?
  • Is een operatie (voorste kruisband reconstructie) noodzakelijk?

Vrijwel altijd is een MRI-scan noodzakelijk. Wanneer ook de MRI-scan te weinig informatie oplevert dan kan het in uitzonderlijke situaties nodig zijn om een kijkoperatie uit te voeren. Wanneer een achterste kruisband al een tijd geleden gescheurd is dan is een röntgenfoto noodzakelijk. Hierbij wordt een achterwaartse kracht op de knie uitgeoefend (een stress-opname) om de gradatie van speling te bepalen en vast te leggen.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. R.A.G. Hoogeslag

Bekijk profiel

imageA.H. van Houten

Bekijk profiel

imageJ.C. Rompen

Bekijk profiel

imagedr. T.S. de Windt

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas