Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Instabiliteit van de enkel

Aandoening Wat is enkelinstabiliteit?

Het enkelgewricht bestaat uit drie botten: het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Deze drie botten worden verstevigd door enkelbanden. Vooral de enkelbanden aan de binnen- en buitenkant van de enkel, tussen het scheen- en kuitbeen zorgen voor stabiliteit van het enkelgewricht. Wanneer de enkel niet voldoende verstevigd is aan de zijkanten en de neiging heeft om naar binnen of buiten te zwikken, spreekt men van enkelinstabiliteit.

3-4-3-enkelinstabiliteit.png Wat zijn de oorzaken van enkelinstabiliteit?

Instabiliteit van de enkel ontstaat vaak door verstuiking van de enkel. Wanneer de enkel omzwikt, waarbij vaak de voet naar binnen klapt en de enkel naar buiten, kan dit ernstige schade veroorzaken aan de enkelbanden. De enkelbanden kunnen uitrekken of scheuren. Wanneer de enkelbanden vervolgens niet goed herstellen dan kan de enkel instabiel worden. Ook kan de enkel door pijnklachten instabiel aanvoelen zonder dat de enkelbanden beschadigd zijn.


Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

Enkelinstabiliteit hangt niet samen met een bepaalde levensfase. Iedereen, jong of oud, kan zijn/haar enkel verzwikken en hierdoor een instabiele enkel krijgen.


Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?

De symptomen van een instabiele enkel zijn; regelmatig door je enkel gaan of het gevoel hebben er doorheen te gaan, pijnklachten en zwelling. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf. Wanneer men de enkel vaker verzwikt is de kans op schade groter. Er kan dan o.a. kraakbeenschade ontstaan, dit kan op lange termijn zorgen voor artrose van de enkel.

Bij chronische enkelinstabiliteit is er langdurig sprake van een instabiele enkel. Symptomen hiervan zijn o.a. het zeer makkelijk verzwikken van de enkel zelfs op harde en vlakke ondergronden.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

De orthopedisch chirurg bespreekt met de patiënt de klachten. Ook wordt de (medische) voorgeschiedenis van de patiënt besproken. De combinatie van de klachten en het lichamelijke onderzoek geeft een goed beeld van de aandoening.


Welke onderzoeken worden gedaan?

De stabiliteit van de enkel wordt met specifiek lichamelijk onderzoek getest. Meestal worden er röntgenfoto’s genomen om een breuk van de enkel uit te kunnen sluiten. In specifieke gevallen kan een CT-scan of MRI-scan gemaakt worden.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. A.P. Bergink

Bekijk profiel

imagedr. A. Peters

Bekijk profiel

imageI.C.M. Terwindt-van Eekeren

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas