Tendinitis calcarea is de medische benaming voor kalkafzetting in een pees. In principe kan dit in alle pezen van het lichaam gebeuren, maar het wordt het meest gezien in de pezen van de schouder, de rotator cuff pezen. Tendinitis calcarea van de schouder wordt regelmatig gezien als oorzaak van schouderklachten.
Ophoping van kalk in de pees zorgt voor irritatie van de pees. Dit veroorzaakt pijnklachten. Deze pijn kan zeurend van karakter zijn, maar kan ook heftige vormen aannemen. Heftige pijnklachten duiden er vaak op dat de aandoening aan het genezen is. Naast de pijnklachten kan de ophoping van kalk er ook voor zorgen dat er minder ruimte voor de pees is om onder het schouderdak door te bewegen, dit kan inklemmingsverschijnselen en pijnklachten bij activiteiten boven het schouderniveau geven, passend bij het Subacromiaal Pijn Syndroom (SAPS) .
Kalkafzetting in een pees in de schouder komt vooral voor bij 40-plussers . Het is waarschijnlijk een onderdeel van veroudering van de pezen.
De pijn als gevolg van inklemming kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de bovenarm. Bij tillen, naar voren of naar boven reiken en plotselinge bewegingen kan de pijn verergeren. Naarmate de klachten toenemen, kan er een gevoel van krachtsverlies of stijfheid zijn. Daardoor is het moeilijker om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het aantrekken van een jas of het pakken van iets uit de achterzak.
Patiënten met schouderklachten worden gezien op ons schouderspreekuur. Om uw klachten goed in beeld te brengen, vragen wij u vooraf digitaal 2 vragenlijsten in te vullen. De ingevulde vragenlijsten worden aan uw dossier toegevoegd. Het is daarom van belang dat u de lijst zo goed en compleet mogelijk invult. Indien u niet de mogelijkheid hebt de vragenlijsten digitaal in te vullen, is er een mogelijkheid deze schriftelijk in te vullen.
Op de dag van het polibezoek, zal er eerst een röntgenfoto van de aangedane schouder worden gemaakt, als deze nog niet (recent) gemaakt is. Vervolgens wordt u eerst gezien door één van onze schouderfysiotherapeuten, die een masteropleiding in manuele- en/of sportfysiotherapie gevolgd hebben. Deze doet het eerste gesprek, verricht lichamelijk onderzoek en neemt een echografie af. Daarna komt u bij de orthopedisch chirurg en wordt alles op een rijtje gezet om tot een goede diagnose en behandelplan te komen. De twee afspraken samen duren ongeveer 30 - 45 minuten. We hopen u zo in één bezoek een diagnose en behandelplan te kunnen bieden.
Tendinitis calcarea kenmerkt zich bij lichamelijk onderzoek door een verminderde actieve schouderbeweging en pijn wanneer specifieke testen afgenomen worden. De verkalkingen zijn soms op de röntgenfoto’s te zien. Naast duidelijke verkalkingen laat de echo vaak vocht in de slijmbeurs en een peesverdikking zien. In sommige gevallen is het nodig om een MRI scan te maken, dit gebeurt via aparte afspraken.