Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Revisie heupprothese

Aandoening Wat is een heuprevisie?

Doorgaans zijn operaties waarbij patiënten een nieuwe heup krijgen erg succesvol. In enkele gevallen kunnen er na verloop van tijd opnieuw klachten van de nieuwe heup ontstaan. Wanneer er problemen zijn met de heupprothese dan moeten patiënten mogelijk opnieuw een operatie ondergaan waarbij de heupprothese deels of in zijn geheel vervangen wordt. Dit wordt een (totale) heuprevisie genoemd.

3-6-7-klachten-heupprothese.png Wat is de oorzaak van klachten met de heupprothese?

Er zijn verschillende factoren die complicaties van de heupprothese kunnen veroorzaken:

  • Slijtage van de prothese: mensen bij wie een heupprothese is geplaatst moeten ervan uit kunnen gaan dat deze prothese een aantal jaren meegaat. Maar helaas is een heupprothese niet voor eeuwig: ook een prothese kan slijten. Gelukkig is de moderne heupprothese vaak in staat om meer dan 10 jaar mee te gaan.
  • Infectie van het gewricht: na plaatsing van het gewricht bestaat er altijd de mogelijkheid dat er een infectie optreedt. Het risico op een infectie bij de heupprothese is groter bij bijvoorbeeld diabetespatiënten, reumapatiënten, mensen met overgewicht en mensen die roken.
  • Gebroken botten rondom de prothese: soms kunnen er breuken ontstaan in de botten rondom de prothese, bijvoorbeeld een breuk in het dijbeen. De prothese moet dan soms vervangen worden door een nieuwe, langere prothese.
  • Loslating van de heupprothese: de heupprothese kan loslaten van het bot, maar dit hoeft niet altijd gepaard te gaan met klachten. Meestal is het, ondanks de eventuele afwezigheid van klachten, noodzakelijk om de prothese te vervangen. Een losliggende prothese kan namelijk het bot zodanig aantasten dat een plaatsing van een nieuwe heup in de toekomst problematisch kan worden. Uw behandelende orthopedisch chirurg zal dit uitvoerig met u bespreken.
  • Instabiliteit van de prothese: na het plaatsen van een heupprothese zal het weefsel rondom de prothese zich moeten herstellen. Dit is een proces wat gedurende de eerste 3 maanden na plaatsing van de prothese zal plaats vinden. Gedurende deze periode zal de patiënt voorzichtig moeten zijn met bepaalde bewegingen om ervoor te zorgen dat de heup niet uit de kom gaat (zgn. luxatie). Ook na een lange periode na het plaatsen van de heupprothese bestaat er een kleine kans dat de nieuwe heup uit de kom raakt. Als dit te vaak voorkomt kan het noodzakelijk zijn om door middel van een revisie de heup stabiel te maken.
Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

Na het plaatsen van een heupprothese kunnen er altijd klachten ontstaan.

Welke klachten kan iemand hebben?

Normaal gesproken neemt de pijn langzaam af wanneer er een nieuwe heup geplaatst is. In enkele gevallen houdt de pijn aan en voelt de heup niet stabiel. Het is ook mogelijk dat de pijn eerst afgenomen is, maar na een tijdje weer toeneemt. Een van de mogelijke oorzaken kan dan loslating of slijtage van de nieuwe prothese zijn. De pijn is vaak in de lies, bil of bovenbeen gelokaliseerd en met name aanwezig bij het belasten van de heup. Bij een diepe buiging of bij het zitten op een lage stoel of WC kan de heup uit de kom raken. Dit geeft direct pijn in de heup waardoor de patiënt niet meer op het been kan staan. Als er sprake is van een infectie dan is dit vaak gedurende de eerste periode na het plaatsen van de heup prothese. De wond is dan rood, lekt langdurig en soms hebt u koorts. Het is dan verstandig om contact op te nemen met uw orthopedisch chirurg.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

Er worden gerichte vragen gesteld om te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is, vragen zoals:

  • Wat is de exacte locatie van de pijn?
  • Is de wond van de operatie destijds goed genezen?
  • Wordt de pijn heviger wanneer u de heup belast?
  • Hebt u ook pijn in rusttoestand?
  • Is de pijn al die tijd gebleven of is de pijn wel eerst afgenomen, maar later weer toegenomen?

Naast deze vragen zal de orthopedisch chirurg lichamelijk onderzoek uitvoeren en er wordt onder andere gekeken naar het looppatroon van de patiënt.

Welke onderzoeken worden gedaan?

Na het lichamelijk onderzoek kan de orthopedisch chirurg besluiten om de heup verder te onderzoeken met behulp van röntgenfoto’s. De positie van de prothese is op röntgenfoto’s goed zichtbaar, men kan aan de hand van deze foto’s beoordelen of er sprake is van loslating, slijtage of botbreuken. Om de aanwezigheid van infecties te kunnen controleren of uit te sluiten wordt er vaak bloedonderzoek verricht. In specifieke situaties kan het noodzakelijk zijn om een MRI-, CT- of botscan te maken van het heupgewricht.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. A.P. Bergink

Bekijk profiel

imagedr. R.B.G. Brokelman

Bekijk profiel

imageB. van der Ende

Bekijk profiel

imagedr. B.L. Fransen

Bekijk profiel

imagedr. A. Peters

Bekijk profiel

imageJ.C. Rompen

Bekijk profiel

imageH.A. Schuppers

Bekijk profiel

imageF-C. B.M. Wagenaar

Bekijk profiel

imagedr. T.S. de Windt

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas