De letterlijke vertaling van torticollis is draaihals. Torticollis wordt ook wel scheefhals genoemd en is een aandoening waarbij het hoofd wat scheef staat. Er zijn twee verschillende vormen van torticollis (ook bekend als spasmodic torticollis of the neck): een niet-acute vorm en een acute vorm.
De twee soorten torticollis kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken worden hier verder toegelicht.
Torticollis kan acuut ontstaan wanneer iemand een verkeerde beweging maakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het sporten of bij een val. Daarnaast kan torticollis bij kinderen plotseling ontstaan:
Niet-acute torticollis ontstaat vaak vlak na de geboorte. De aandoening wordt vaak voor de derde maand na de geboorte ontdekt. De spier die vanaf het borstbeen en het sleutelbeen naar het oor loopt is bij niet-acute torticollis verkort. Aan die kant van de nek zit vaak een verdikking, baby’s zullen daarom continu naar de andere kant kijken. Een moeizame bevalling kan een oorzaak van aangeboren torticollis zijn.
Verschillende afwijkingen in de nek kunnen torticollis veroorzaken. Torticollis wordt regelmatig verward met een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is simpelweg een kant waarop het kind het liefst ligt. Het hoofd kan, als men dat wenst, in een juiste positie gehouden worden. Bij een torticollis is dat niet mogelijk. De keuze voor een bepaalde houding kan verschillende oorzaken hebben:
Torticollis komt meestal voor bij kinderen die jonger zijn dan 14 jaar.
Torticollis gaat soms gepaard met pijn, maar meestal zijn er geen klachten.
Klachten bij torticollis kunnen zijn:
De orthopedisch chirurg zal de eventuele klachten met de patiënt bespreken. Bij hele jonge kinderen wordt er vooral lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Wanneer de orthopedisch chirurg twijfelt over de aanwezigheid van afwijkingen in de nekwervels dan kan röntgenonderzoek duidelijkheid verschaffen. Wanneer ook een röntgenfoto niet voldoende duidelijkheid biedt dan kan een MRI-scan gemaakt worden.
Er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd, wanneer dit niet voldoende duidelijkheid biedt dan kan dit aangevuld worden met röntgenonderzoek of een MRI-scan. Torticollis gaat vaak samen met heupdysplasie, wanneer hier twijfel over bestaat kan een echo van de heupjes gemaakt worden.