phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Het medicijn Colchicine bij de behandeling van artrose

Datum:01 June 2023 13:35

We hebben de afgelopen week vragen ontvangen van verschillende patiënten over een artikel in de Tubantia. In dat artikel wordt gesproken over een medicijn genaamd Colchicine, dat normaal gesproken wordt gebruikt bij de behandeling van jicht. Uit onderzoek in Nijmegen is gebleken dat patiënten die dit medicijn gebruiken, minder vaak een operatie nodig hebben voor het vervangen van een knie- of heupgewricht. Dit zou kunnen betekenen dat Colchicine kan helpen om te voorkomen dat mensen een kunstgewricht nodig hebben.

 

Het onderzoek was eigenlijk bedoeld om te testen of het medicijn kan helpen bij patiënten met hart- en vaatziekten en was niet specifiek gericht op patiënten met artrose. Er zijn namelijk ook andere redenen waarom er minder operaties zijn uitgevoerd bij deze groep patiënten.

 

Eerdere onderzoeken hebben echter aangetoond dat Colchicine geen verbetering geeft bij artrose. Daarom zullen wij bij OCON Orthopedische kliniek het middel voorlopig niet voorschrijven aan patiënten met artrose, tenzij toekomstig onderzoek het tegendeel bewijst.