phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

OCON haalt onderzoeksaward van 60.000 euro binnen samen met de UT

Datum:10 December 2019 08:48

Gisteravond vond de jaarlijkse Pioneers in HealthCare Awards plaats in het Deventer Ziekenhuis. Het Pioneers in HealthCare fonds is een gezamenlijk initiatief van de regionale ziekenhuizen (ZGT, MST en Deventer Ziekenhuis) en de Universiteit Twente om medisch technologisch onderzoek te bevorderen in de regio. Van de 39 ingediende onderzoeksprojecten zijn er 10 beloond met een geldbedrag van 60.000 euro. Een record aantal inzendingen dit jaar.

Het project tussen OCON en de UT dat beloond is het zogenaamde 3D-CONNECT project: Jonge sporters scheuren vaak hun voorste kruisband (VKB), waarvoor VKB-reconstructie chirurgie vereist is. Ondanks de reconstructie is er een vergroot risk risico op het ontwikkelen van een reruptuur en posttraumatische osteoartrose (OA). Onder de oorzaken van re-ruptuur en posttraumatische OA is er knie-instabiliteit, veroorzaakt door overmatige tibiale helling.

Chirurgische tibiale hellingcorrectie kan worden uitgevoerd vóór VKB-reconstructie, maar de optimale hellingshoek kan voor elke patiënt verschillen. Het doel van deze studie is om, afhankelijk van de anatomie, de optimale patient-specifieke hellingshoek chirurgisch te plannen middels een wiskundig spierskelet welke vervolgens dankzij patient-specifieke 3D geprinte zaagmallen veilig en nauwkeuriger kan worden uitgevoerd.

V.l.r. F. Schroder (Technische Geneeskundige OCON), dr. R. Huis in ’t Veld (onderzoekscoordinator OCON) Niet op de foto maar betrokken bij het opstellen van dit onderzoeksprotocol zijn prof. N. Verdonschot (TechMed) en R. Hoogeslag (orthopedisch knie chirurg OCON). Het project zal medio 2020 starten en 1 jaar duren.