phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

OCON vraagt met actie aandacht voor betere beloning van zorgprofessionals

Datum:14 March 2023 21:49

 

Aanstaande donderdag 16 maart neemt OCON Orthopedische kliniek op een eigen manier deel aan de landelijke ziekenhuisacties. Aanleiding is het ultimatum van de zorgvakbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), dat op 21 februari klapte. "Zorgwerk moet nu én in de toekomst aantrekkelijk zijn."

 

Verpleegkundige Martijn Oude Vrielink (34), voorzitter van het actiecomité van OCON, legt uit wat hij en zijn collega’s donderdag doen: “We zijn die dag beschikbaar voor onze patiënten zoals gebruikelijk. Maar als de NVZ na donderdag niet over de brug komt, is doorgang van de zorg bij een komende actiedag niet vanzelfsprekend. Voor nu hangen overal spandoeken waarop we onze onvrede over de huidige cao uiten. Ook hebben we een video opgenomen die we verspreiden via sociale media. Alle disciplines binnen OCON komen erin aan bod. Ook onze patiënten vragen in de video aandacht voor onze en dus hun eigen situatie.”

 

Nijpend tekort
Reden voor de acties zijn volgens Oude Vrielink het al langer nijpende tekort aan zorgpersoneel en de inflatie van de afgelopen tijd. “De vakbonden eisen onder andere een algemene loonsverhoging van 10% en een faire vergoeding voor woon-werkverkeer, van 8 naar 25 cent per kilometer.” Volgens de NVZ is er echter geen budget en kan er ook aan andere gestelde eisen niet worden voldaan.

 

Gunstige cao, aantrekkelijke sector
De ongunstige cao werkt een tekort aan personeel en flinke werkdruk in de hand, legt Oude Vrielink uit. “Financieel is het momenteel niet aantrekkelijk om in de zorg te werken. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan handen aan het bed en de werkdruk hoog. Als je mensen wilt inspireren om voor de zorg te kiezen, moet er wel wat tegenover staan.”

 

Oude Vrielink voelt zich gesteund door het managementteam van OCON. Algemeen directeur Jessica ter Hofte licht toe: “OCON staat voor mensgerichte zorg en goed werkgeverschap. Daar zijn we trots op. We willen dat onze medewerkers de waardering krijgen die ze verdienen, en die noodzakelijk is om de zorgsector aantrekkelijk te houden. Toch kunnen we niet zomaar de lonen verhogen. Ook wij zijn gebonden aan de cao, en het huidige financiële kader is simpelweg te krap.”

 

Zondagsdienst
Mocht er na donderdag geen verandering in de situatie komen, dan ziet het actiecomité van OCON zich genoodzaakt alsnog tot een zogenoemde zondagsdienst over te gaan. “Dat wil zeggen dat we alleen spoedgevallen behandelen. Operaties en dagelijkse zorg worden dan voor die dag opgeschort.” Dat voorkomen het actiecomité en OCON liever. "We hopen dat de waardering voor zorgwerk op landelijk niveau op tijd verbetert."