phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Stein van der Heide studeert af bij OCON als Technisch Geneeskundige

Datum:10 May 2022 15:50

Maandag 9 mei is Stein van der Heide afgestudeerd als Technisch Geneeskundige. Stein heeft een jaar lang onderzoek gedaan bij OCON Orthopedische en Sportmedische kliniek. De titel van zijn onderzoek was ‘Optimizing the reference radius for preoperative surgical planning of distal radius osteotomy’. Het afgelopen jaar heeft hij mogelijkheden onderzocht om de behandeling van patiënten met een zogenaamde radius malunion te optimaliseren. 

Bij een polsbreuk is het spaakbeen (de radius) gebroken en soms bijkomend de ellepijp (ulna). Deze breuk ontstaat vaak na een val op een uitgestrekte hand. Na een gipsbehandeling, of soms ook na een operatieve behandeling, is de stand van het spaakbeen en/of de ellepijp soms minder mooi dan aanvankelijk gedacht. De pols staat dan vaak scheef of er zit een grote bobbel aan de ellepijp (pinkkant pols). Kenmerkende klachten hierbij zijn een verminderde functie en pijn in de pols. Meestal treden deze klachten op aan de pinkkant. Soms kan het ook voelen alsof de ellepijp uit de kom gaat bij het draaien van de pols. OCON is gespecialiseerd in de behandeling van verkeerd vergroeide onderarmen na een breuk. Deze operatieve correcties worden sinds een aantal jaar niet meer 'freehand' (op het blote oog), maar met 3D geprinte patiënt-specifieke boor- en zaagmallen gedaan. Deze mallen worden ontworpen op basis van een analyse van een CT-scan van beide onderarmen. De gespiegelde gezonde onderarm is daarbij de mal voor de correctie van de aangedane zijde. Meer informatie hierover? Klik hier

Stein heeft bijgedragen aan het optimaliseren van deze operatieve techniek door onderzoek te doen naar lengteverschillen tussen de linker en rechter ellepijp (ulna). Bij de planning van operatieve correcties van de onderarm is het belangrijk om rekening te houden met eventuele lengteverschillen tussen links en rechts. Daarnaast heeft Stein een zogenaamd statistical shape model ontwikkeld. Een statistical shape model is een model dat gebruikt kan worden om de vorm van een bepaald object, of in dit geval de onderarm, te voorspellen. Met een soortgelijk model wordt het mogelijk om een voorspelling te maken van de vorm van het aangedane bot. Dit is met name van belang bij patiënten die al eens eerder een breuk hebben gehad aan de andere kant, waardoor die onderarm niet gebruikt kan worden als referentie voor de correctie van de aangedane zijde. 

Ben je geïnteresseerd in onderzoek, of in de mogelijkheden om stage te lopen bij OCON?
Neem dan gerust contact op met coördinator onderzoek Feike de Graaff via f.dgraaff@ocon.nl of info@ocon.nl