Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Beenlengteverschil

Aandoening Wat is beenlengteverschil?

Beenlengteverschil houdt in dat er lengteverschil is in de benen. Het ene been is langer dan het andere. Wanneer dit verschil klein is dan kan de aandoening onopgemerkt blijven.


Wat zijn de oorzaken van beenlengteverschil?

Beenlengteverschil ontstaat vaak al op kinderleeftijd en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een verstoorde bloedtoevoer: Beenlengteverschil kan al bij baby’s aanwezig zijn: het kan een aangeboren afwijking zijn. Meestal ligt de oorzaak in dit geval bij een verstoorde bloedtoevoer. Wanneer er sprake is van een verhoogde bloedtoevoer in één been dan zal dit been sneller groeien dan het andere been: er ontstaat een verschil in beenlengte.
  • Een ongeluk: Een bot kan na een breuk in een verkorte stand genezen, het been is dan korter dan voor de breuk. Een breuk in de nabijheid van een groeischijf kan juist een stimulering van de lengtegroei geven.
  • Heupluxatie: Wanneer de heup uit de kom staat (zie de informatie over heupdysplasie op deze website) kan hierdoor een beenlengteverschil ontstaan.
  • Onvolkomen aanleg: Wanneer één of meerdere botten in een been niet of onvolkomen aangelegd zijn blijft het betreffende been achter in lengtegroei.


Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

Beenlengteverschil kan op verschillende leeftijden ontstaan. Wanneer het een aangeboren afwijking betreft is het verschil al bij de geboorte van het kind aanwezig.


Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?

Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan. Over het algemeen geldt: hoe groter het lengteverschil tussen beide benen, hoe beter dit zichtbaar is. Patiënten met een groot beenlengteverschil kunnen ook cosmetische klachten hebben omdat zij vaak een opvallend afwijkend looppatroon hebben.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

De orthopedisch chirurg stelt de diagnose. Hij of zij zal onderzoeken wat de oorzaak van het beenlengteverschil is. Daartoe zal hij of zij een lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij de stand van het bekken beoordeeld wordt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van plankjes van verschillende dikte die onder het te korte been geplaatst worden. Ook liggend kan er een inschatting gemaakt worden van de beenlengte.


Welke onderzoeken worden gedaan?

Zo nodig kunnen er foto’s van de heupen gemaakt worden, of totale lange beenopnames om de lengte per bot te kunnen meten.

Orthopedisch chirurgen
imageH.A. Schuppers

Bekijk profiel

imageI.C.M. Terwindt-van Eekeren

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas