phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

De Quervain

Aandoening

De Quervain

Wat is De Quervain?
De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols.

Wat zijn de oorzaken van De Quervain?
Deze pees(schede)ontsteking in de pols wordt veroorzaakt door een irritatie, vaak door een herhaalde bewegingen zoals knijpen en wringen. De strekpezen naar de duim lopen door een tunnel (peesschede), bekleed met slijmvlies. Als het slijmvlies ontstoken is, dan lopen de pezen niet meer soepel en doen pijn.

Klachten en symptomen

In welke levensfase komt het voor?
De ziekte van Quervain kan in iedere levensfase ontstaan. Het wordt vaker gezien bij patiënten met reuma en suikerziekte en ook bij zwangere vrouwen. 

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
De pijn zit aan de duimzijde van de onderarm, soms zit er een zwelling, veroorzaakt door de verdikte peesschede. Dingen pakken, knijpen en een vuist maken doen pijn.


Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal (anamnese) en lichamelijk onderzoek. Een typische test is de test van Finkelstein; maak een vuist met duim in de handpalm onder de vinger en beweeg de pols naar de pink: bij pijn aan de duimkant is er vaak sprake van de Quervain.

Welke onderzoeken worden gedaan?
Vaak worden er röntgenfoto’s van de hand gemaakt om bijvoorbeeld artrose uit te sluiten. 

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Rust
Als blijkt dat de klachten verband hebben met een bepaalde handeling, dan wordt gestart met het mijden van deze handeling, ook kan het inlassen van pauzes tijdens langdurige werkzaamheden in dezelfde houding helpen.

Spalk
De orthopedisch chirurg kan voor zes weken een spalk voorschrijven, die de geïrriteerde pezen rust geeft.

Medicatie
Ontstekingsremmende middelen zoals Ibuprofen en Diclofenac helpen tegen onstoken peesschede.
Als dit niet voldoende helpt, kan een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden) worden gegeven in de peeskoker. Door deze injectie kan de huid ontkleuren (pigmentverlies).
De kans op andere bijwerkingen na een injectie is laag. Pezen en het kraakbeen worden bewezen niet aangetast door een enkele injectie. 
Bij mensen met suikerziekte die insuline gebruiken kan de suikerwaarde na een injectie gedurende een kortere periode wat meer schommelen, het is daarom verstandig de eerste 48 uur na de behandeling het bloedsuiker vaker te testen en de insulinedosering hierop aan te passen.
Vrouwen kunnen opvliegers of een rood gelaat krijgen na een injectie, zelden ontstaat er vaginaal bloedverlies.


Operatieve behandeling

Als een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie worden overwogen. 

Voor de operatie
Anesthesie
De te opereren vinger wordt meestal verdoofd met lokale verdoving of een regionaal pijnblok (Bierse blok). Bij deze laatste techniek krijgt u vlak voor de operatie de verdovende vloeistof toegediend via een infuusnaald in uw arm. De verdoving verspreidt zich door uw gehele arm, maar niet verder. Dit komt doordat de bloedvoorziening van de arm tijdelijk wordt afgesloten door een speciale opgeblazen band rond de arm. 

Tijdens de operatie
De operatie
Om de pezen weer soepel te laten lopen wordt het dakje van de peesschede doorgesneden 

Hechtingen
De wondjes worden gehecht met oplosbare hechtingen en/of met kleine hechtpleisters die op de huid worden geplakt. Na tien dagen mag u deze hechtpleisters zelf verwijderen. 

Na de operatie
Opnameduur
Een operatie voor de Quervain gebeurt altijd in dagbehandeling. 

Complicaties

Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch complicaties optreden. 
De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Een infectie van de wond. Antibiotica wordt voorgeschreven afhankelijk van de ernst van de infectie en in sommige gevallen wordt de wond gespoeld;
  • Een bloeduitstorting of een nabloeding;
  • Moeite met bewegen in de eerste weken na  de ingreep, dan is handtherapie zinvol;
  • Tijdens de operatie kan een huidzenuw worden beschadigd; dit kan doofheid of juist extra gevoelige huid geven. Dit gaat in het grootste deel van de gevallen weer over;
  • Er is een kleine kans op het ontwikkelen van koude intolerantie en dystrofie (CRPS).


Contact opnemen
Neem contact op met uw orthopedisch chirurg indien:

  • Er sprake is van een bloeding die niet stopt nadat u er 10 minuten tegenaan het gedrukt;
  • U heftige pijn hebt die niet goed reageert op de pijnmedicatie;
  • Er een infectie ontstaat van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus;
  • Er een abnormale zwelling of koorts ontstaat.


U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 3370. 
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling van OCON, telefoonnummer: 088 - 708 5560.

Nabehandeling

Instrucies na een injectie
Het effect na een injectie kan al na enkele dagen merkbaar zijn, maar het duurt ongeveer zes weken voor het maximale resultaat bereikt is. Het is de bedoeling dat u rustig aan, de vinger zoveel mogelijk buit en strekt om de pezen gaandeweg weer soepel te laten glijden.

Instructies na een operatieve behandeling
Ook na een operatie dient u direct te starten met het buigen en strekken van de vinger. Deze beweging zorgt ervoor dat de pezen, die weer vrij kunnen bewegen, soepel blijven.

Houd u arm, zolang deze tijdens het naar beneden hangen no dik wordt, zoveel mogelijk hoog. Doe dit met behulp van bijvoorbeel kussens en/of een sling. Dit voorkomt extra stuwing, pijn en versnelt de genezing. U mag de arm/hand gewoon gebruiken bij lichte activiteiten, zoals bestek gebruiken, schrijven, aankleden en uitkleden. 

Uw hand mag nat worden, maar het wondje mag niet weken. U kunt eventueel een pleister op de wond plakken.

Oefening
Hier vindt u een aantal oefeningen voor de gewrichten die niet in het verband zitten. Doe deze 3 keer per dag, 5-10 keer per keer tenzij u anders verteld is in het ziekenhuis. Gebruik hierbij geen kracht, maar probeer wel een zo groot mogelijke beweging te maken. Als de beweging soepel gaat, kunt u het aantal geleidelijk afbouwen. Klik hier voor het instructieformulier.

Wondverzorging
Na een operatie krijgt u een verband dat u na 24 uur mag verwijderen. U moet de hand in deze periode zo veel mogelijk hoog houden. Uw hand mag nat worden, maar het wondje mag niet weken. U kunt eventueel een pleister op de wond plakken. Na 7-10 dagen worden de hechtingen verwijderd, vaak via de huisarts.

Handtherapie
Wanneer het herstel van de hand uitblijft of achterblijft kan gestart worden met handtherapie. Uw therapeut kan u met onder ander oefeningen helpen bij een voorspoedig herstel.

Controle
Wanneer u een injectie hebt gehad en er na 6 weken nog klachten bestaan, maakt u een controle afspraak met uw orthopedisch chirurg.