phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Extensor carpi ulnaris problemen

Aandoening

Extensor carpi ulnaris problemen 

Wat is de extensor carpi ulnaris pees en welke problemen kunnen er ontstaan?
Deze pees zit aan de bovenkant van de pols aan de pinkzijde en is een strekker van de pols. De pees kan zowel ontstoken zijn (peessschede ontsteking) als uit het gootje in de ellepijp wippen bij draaien van de pols (instabiliteit).

Wat zijn de oorzaken van deze problemen?
De pees(schede)ontsteking in de pols wordt veroorzaakt door een irritatie, vaak door een herhaalde bewegingen zoals knijpen en wringen. De strekpezen naar de duim lopen door een tunnel (peesschede), bekleed met slijmvlies. Als het slijmvlies ontstoken is, dan lopen de pezen niet meer soepel en doen pijn.

Bij instabiliteit is door een klein trauma de peesschede beschadigd en te wijd geworden waardoor de pees uit het gootje in de ellepijp springt. 

Klachten en symptomen

In welke levensfase komt het voor?
Dit kan in iedere levensfase ontstaan. Het wordt vaker gezien bij patiënten met reuma en suikerziekte.
Bij instabiliteit is er vaak een val geweest (trauma). 

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
De pijn zit aan de bovenkant van de pols aan de pinkkant, soms zit er een zwelling, veroorzaakt door de verdikte peesschede. Dingen pakken, knijpen en een vuist maken doen pijn. 
Bij instabiliteit is de peesschede beschadigd en te wijd geworden waardoor de pees uit het gootje in de ellepijp springt bij kracht zetten en draaien van de pols.

Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal (anamnese) en lichamelijk onderzoek. 

Welke onderzoeken worden gedaan?
Vaak worden er röntgenfoto’s van de hand gemaakt om bijvoorbeeld artrose uit te sluiten. Een echo of MRI kan in bepaalde gevallen nodig zijn. 

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Rust
Als blijkt dat de klachten verband hebben met een bepaalde handeling, dan wordt gestart met het mijden van deze handeling, ook kan het inlassen van pauzes tijdens langdurige werkzaamheden in dezelfde houding helpen 

Spalk
De orthopedisch chirurg kan voor zes weken een spalk voorschrijven, die de geïrriteerde pezen rust geeft. 

Medicatie
Ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen en diclofenac helpen tegen onstoken peesschede.
Als dit niet voldoende helpt, kan een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden) worden gegeven in de peeskoker. Door deze injectie kan de huid ontkleuren (pigmentverlies) 
De kans op andere bijwerkingen na een injectie is laag. Pezen en het kraakbeen worden bewezen niet aangetast door een enkele injectie. 
Bij mensen met suikerziekte die insuline gebruiken kan de suikerwaarde na een injectie gedurende een kortere periode wat meer schommelen, het is daarom verstandig de eerste 48 uur na de behandeling het bloedsuiker vaker te testen en de insulinedosering hierop aan te passen.
Vrouwen kunnen opvliegers of een rood gelaat krijgen na een injectie, zelden ontstaat er vaginaal bloedverlies.

Operatieve behandeling

Als een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie worden overwogen. 

Voor de operatie
Anesthesie
De te opereren pols wordt meestal verdoofd met een regionaal pijnblok (een zenuwblokkade). Vlak voor de operatie krijgt u dit pijnblok toegediend door een prik bij uw sleutelbeen of oksel. Dit zorgt ervoor dat u tijdens, maar ook nog een aantal uren na de operatie minder tot geen pijn voelt. Deze pijnblokkade is meestal binnen 12 tot 24 uur uitgewerkt.

Tijdens de operatie
Peesssschede ontsteking: om de pees weer soepel te laten lopen wordt het dakje van de peesschede doorgesneden.

Instabiliteit: er wordt een zogenaamde retinaculumplastiek uitgevoerd: met een strookje van het bandje dat alle strekpezen op zijn plaats houdt wordt de koker weer stevig gemaakt zodat de pees niet meer uit de koker kan wippen. 

Hechtingen
De wondjes worden gehecht met oplosbare hechtingen en/of met kleine hechtpleisters die op de huid worden geplakt. Na tien dagen mag u deze hechtpleisters zelf verwijderen. 

Na de operatie
Opnameduur
Een operatie gebeurt over het algemeen in dagbehandeling.

Complicaties
Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch complicaties optreden. 
De meest voorkomende complicaties zijn;

 • een infectie van de wond. Antibiotica wordt voorgeschreven afhankelijk van de ernst van de infectie en in sommige gevallen wordt de wond gespoeld;
 • een bloeduitstorting of een nabloeding 
 • moeite met bewegen in de eerste weken na  de ingreep, dan is handtherapie zinvol
 • tijdens de operatie kan een huidzenuw worden beschadigd; dit kan doofheid of juist extra gevoelige huid geven. Dit gaat in het grootste deel van de gevallen weer over. 


Contact opnemen
Neem contact op met uw orthopedisch chirurg indien;

 • een bloeding niet stopt nadat u er 10 minuten stevig tegenaan hebt gedrukt;
 • u heftige pijn ervaart die niet goed reageert op de pijnmedicatie;
 • een infectie van de wond zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus;
 • er sprake is van een abnormale zwelling of koorts;
 • het gevoel en de beweeglijkheid in uw vingers, arm en schouder 24 uur na de ingreep nog niet volledig terug is. De pijnblokkade die u krijgt werkt namelijk maximaal 24 uur, daarna moet alles weer normaal functioneren.
   

U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 708 3370.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling van OCON, telefoonnummer: 088 708 5560.  

Nabehandeling

Instructies na een injectie
Het effect na een injectie kan al na enkele dagen merkbaar zijn, maar het duurt ongeveer zes weken voor het maximale resultaat bereikt is. Het is de bedoeling dat u rusig aan de vinger zoveel mogelijk buigt en strekt om de pezen gaandeweg weer soepel te laten glijden.

Instructies na een operatieve behandeling
Na een release dient u direct te starten met het bewegen van de pols. Deze beweging zorgt ervoor dat de pezen die weer vrij kunnen bewegen, soepel blijven. Vaak is het advies om dit onder begeleiding van de handtherapeut te doen.

Na een reconstructie van de koker volgt soms een korte periode in het gips. Daarna dient u direct te starten met het bewegen van de pols. Deze beweging zorgt ervoor dat de pezen, die weer brij kunnen bewegen, soepel blijven. Vaak is het advies om dit onder begeleiding te doen.

Wondverzorging
Na een ioeratie krijgt u een verband dat u na 24 uur mag verwijderen. U moet de hand in deze periode zo veel mogelijk hoog houden. Uw hand mag nat worden, maar het wondje mag niet weken. U kunt eventueel een pleister op de wond plakken.

Houd u arm, zolang deze tijdens het naar beneden hangen nog dik wordt, zoveel mogelijk hoog. Doe dit met behulp van bijvoorbeeld kussens en/of een sling. Dit voorkomt extra stuwing, pijn en verstelt de genezing. U mag de arm/hand gewoon gebruiken bij lichte activiteiten, zoals bestek gebruiken, schrijven, aankeden en uitkleden.

Oefeningen
Hieronder staat een aantal oefeningen voor de gewrichten die niet in het verband zitten. Doe deze drie keer per dag, 5-10 keer per keer tenzij u iets anders verteld is in het ziekenhuis. Gebruik hierbij geen kracht, maar probeer wel een zo groot mogelijke beweging te maken. Als de beweging soepel gaat, kunt u het aantal geleidelijk afbouwen. Klik hier voor het instructieformulier.