De ellepijp wordt in vaktermen de ulna genoemd en vormt samen met het spaakbeen (radius) de onderarm. Het gedeelte van de ellepijp dat de elleboog vormt (olecranon) ligt direct onder de huid en is daarom goed voelbaar en zichtbaar. Bij een val breekt helaas regelmatig het olecranon.
Deze fracturen kunnen in sommige gevallen zonder operatie worden behandeld, de arm krijgt een aantal weken rust in gips en een mitella zodat de breuk kan genezen en goede pijnstillers worden voorgeschreven. Vaak kan de breuk met een plaat en schroeven of een cerclage worden behandeld.
Een gebroken ellepijp ter hoogte van de elleboog (olecranonfractuur) treedt op door een directe val op de elleboog. Door de directe ligging onder de huid is de ellepijp kwetsbaar bij een val.
Iedereen kan zijn of haar ellepijp breken.
De symptomen van een een olecranonfractuur kunnen zijn:
Het stellen van de diagnose wordt meestal op de spoedeisende hulp gedaan, na een val bent u daar onderzocht en aansluitend zijn er röntgenfoto’s van uw elleboog gemaakt.
Met behulp van röntgenonderzoek wordt de plaats en de ernst van de ellepijp breuk bepaald en wordt het behandelplan opgesteld.