phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Osteochondritis dissecans kind

Aandoening

Wat is osteochondritis dissecans?
Bij osteochondritis dissecans is er sprake van een plaatselijke botverweking. Een klein stukje kraakbeen kan samen met het stukje bot waar het aan vastzit los van het bovenbeen komen. Hierdoor kan de OCD los bewegen in het gewricht en slotklachten geven. OCD is meestal gelokaliseerd aan de binnenkant van de knie.

Wat zijn de oorzaken van osteochondritis dissecans?
De exacte oorzaak van osteochondritis dissecans is onduidelijk. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op het ontstaan van OCD:

  • erfelijkheid
  • overbelasting
  • een herhaald trauma lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van osteochondritis dissecans omdat de aandoening vooral voorkomt bij intensieve sporters.
  • en slechte bloedtoevoer, bij kinderen in de groei kan de bloedtoevoer voor de groeischijf minimaal zijn. Een slechte bloedtoevoer kan osteochondritis dissecans veroorzaken. Bot kan afsterven wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding.
  • geslacht

Bij jongens komt de aandoening vaker voor dan bij meisjes.

Klachten en symptomen

In welke levensfase komt het voor?
Osteochondritis dissecans komt vooral voor bij kinderen die in de groei zijn. Met name in de puberteit komt de aandoening voor. De slechte bloedtoevoer naar de groeischrijven kan een verklaring zijn voor het feit dat deze aandoening vooral voorkomt bij kinderen. 

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?
OCD is niet altijd pijnlijk. Soms is er sprake van een zwelling. Wanneer een stukje bot loslaat veroorzaakt dit slotklachten.

Diagnose en onderzoek

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?
De orthopedisch chirurg zal beginnen met het stellen van gerichte vragen en het bekijken van uw medische dossier. Wanneer de orthopedisch chirurg een duidelijk beeld heeft van de klachten dan zal hij of zij lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt het gewricht gecontroleerd op zwellingen en slotklachten. 

Welke onderzoeken worden gedaan?
Röntgenfoto’s zijn nodig om een helder beeld van de situatie in het gewricht te krijgen en een goede diagnose te kunnen stellen. Wanneer de orthopedisch chirurg het stadium van de aandoening en de betrokkenheid van het kraakbeen in beeld wil brengen dan zal een MRI-scan gemaakt moeten worden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over OCD op de website van De Werkgroep Kinderorthopaedie Nederland (WKO): www.kinderorthopaedie.nl

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Wanneer de osteochondritis dissescans bij een jong kind of jong volwassene (onder de 20 jaar) aan de binnenkant is gelokaliseerd en niet duidelijk loszit, zal de behandeling bestaan uit belasten op geleide van de pijn. Sportbeperking draagt niet bij aan een snellere genezing, hooguit aan wat minder pijn. 

Operatieve behandeling

Voor de operatie
Anesthesie
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. 

Tijdens de operatie
Via een kijkoperatie wordt het losse kraakbeenstukje verwijderd en de bodem van het kleine defect bewerkt met boorgaatjes of geponste gaatjes, waarmee wordt gestimuleerd dat het ontstane defect zich opvult met littekenweefsel (‘reparatiekraakbeen’). 

Hechtingen
De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen.

Na de operatie
Opnameduur
Na de operatie verblijft het kind gemiddeld 1 tot 2 dagen op het ziekenhuis. 

Complicaties
Complicaties worden vrijwel niet gezien (behoudens infectie), wel is er de kans dat zich na jaren artrose (slijtage) ontwikkelt. Dit is echter geen complicatie van de behandeling maar een gevolg van de aandoening.

Nabehandeling

Drukverband
Na de operatie zal het gewricht een paar dagen worden ingepakt met drukverband. Daarna wordt het ondersteund door een steunkous en is het zaak het gewricht zoveel mogelijk rustig te bewegen. Hierbij moet u denken aan rustige strek- en buigbewegingen. 

Fysiotherapie
Na een paar weken kan er worden begonnen met fysiotherapie. Bij te veel pijn is het verstandig om een stapje terug te doen. Overleg goed met de fysiotherapeut over het tijdstip wanneer je weer wil gaan sporten. Het is cruciaal om niet te vroeg te beginnen.