Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Triggerfinger

Aandoening Wat is een triggerfinger?

De triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling in een van de buigpezen van de vingers. Deze zwelling ontstaat door irritatie of ontsteking. De buigpezen moeten bij het bewegen van de vingers heen en weer glijden door een peesschede. De buigpeesschede is een soort tunnel die begint aan de basis van de vinger of duim aan handpalmzijde. Als er verstoring optreedt in de verhouding van grootte van de pees en de tunnel kan het zijn dat de pees niet meer soepel glijdt en knel gaat lopen. Hierdoor wordt het buigen en strekken van de vinger of duim bemoeilijkt en kan het bewegen met knapje gaan verlopen. Dit verschijnsel heet ‘triggering’.


De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim (men spreekt hierbij ook wel van een ‘hokkende duim’ of een triggerduim). Een triggerfinger komt regelmatig voor in combinatie met het carpaal tunnel syndroom.

Wat zijn de oorzaken van een triggerfinger?

Een triggerfinger kan ontstaan na een zware inspanning, maar ook vaak zonder duidelijke oorzaak.

Triggerfinger.png
Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

Iedereen kan een triggerfinger krijgen maar de aandoening komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar, en bij patiënten met suikerziekte of reuma.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?

Een van de symptomen van een triggerfinger is dat de vinger alleen met moeite gestrekt kan worden en dan met een schok(je) recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. In ernstige gevallen staat de vinger in buigstand vast en is strekken alleen mogelijk wanneer u de vinger daarbij helpt met de andere hand. Vaak geven mensen met een triggerfinger aan dat de aandoening in de ochtend erger is.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal (anamnese) en lichamelijk onderzoek. Uw orthopedisch chirurg controleert de buigpezen en kijkt naar pijn en zwelling. Er is sprake van een triggerfinger bij strekken van de vinger vanuit buigstand met een schokje en soms zelfs van het ´op slot zitten´ van de vinger.

Welke onderzoeken worden gedaan?

Soms worden er röntgenfoto’s van de hand gemaakt om bijvoorbeeld artrose uit te sluiten.


Triggerduim/ finger bij kinderen

Ook bij kinderen komt met name een triggerduim voor. De oorzaak is onbekend; gedurende de eerste twee levensjaren ontwikkelt het zich als de verdikking in de pees geleidelijk wordt. Als uw kind zijn handen meer gaat gebruiken, valt het meer en meer op. Er kan sprake zijn van een knappende duim of een duim die “vast staat” met een lichte buiging in het gewricht van de duim en niet meer recht kan. Afwachten kan geen kwaad, maar in het algemeen zien we de klachten niet verdwijnen na een leeftijd van twee jaar.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. E.M. Ooms

Bekijk profiel

imagedr. A.J.H. Vochteloo

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas