phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Persbericht Tubantia - Een kruisbandblessure: ‘De hartaanval van het kniegewricht’

Datum:02 October 2019 15:02

Bron: Tubantia, 2 oktober 2019

 

Een kruisbandblessure: ‘De hartaanval van het kniegewricht’ 
 

ENSCHEDE - Zo’n 15.000 Nederlanders lopen jaarlijks een kruisbandblessure op. Een nachtmerrie voor topsporters en amateurs. Welk traject bewandel je? Onderga je wel of geen operatie? Daarover praten lotgenoten en deskundigen morgen vanaf 18.45 uur in De Grolsch Veste. 
 

Wat gaan jullie doen in De Veste?

„Niets ligt vast”, zegt Jeroen van de Camp, ervaringsdeskundige, oprichter van FC Kruisband en organisator van de avond in Enschede. „We gebruiken een College Tour-setting, het is geen monoloog, maar een dialoog en iedereen kan vragen stellen. We hebben het ingedeeld in drie blokken. Oud-speler Youri Mulder vertelt over de blessure. Dan komt de operatie aan bod, daar weet orthopedisch chirurg Roy Hoogeslag alles van. Hij is clubarts van FC Twente en wordt in Nederland gezien als een van dé kniespecialisten. Revalidatiespecialist Ralph Speerstra, fysiotherapeut bij FC Twente, kan daarna alles vertellen over de revalidatie. We leggen ervaring en wetenschap naast elkaar.”
 

Merken jullie dat er behoefte aan is?

„We merken dat patiënten veel vragen hebben. Normaal zien ze de orthopeed bij het begin van de blessure en aan het einde van het proces, maar er gebeurt in die maanden daartussen ook nog zoveel. Sommigen zijn al geopereerd en hebben nog pijntjes. Is dat normaal? Dat willen ze graag weten. Anderen wachten nog op een operatie, zij willen weten wat hen te wachten staat. De meeste aanwezigen zitten in het revalidatieproces, in een ander stadium vaak en met een ander einddoel. Wat maken ze mee? Waar lopen ze tegenaan? Wat kunnen ze doen? In het publiek zitten sporters van 18 jaar tot de bakker van 65 jaar. Er hebben zich profvoetballers aangemeld en breedtesporters. We hebben het eerder gedaan bij FC Utrecht en PSV en we merkten dat de aanwezigen niet uitgepraat raakten.” 


Hoeveel mensen hebben een kruisbandblessure in Nederland?

„Er worden tussen de zes- en zevenduizend patiënten geopereerd per jaar, maar meer dan de helft laat zich niet opereren. Dat kan natuurlijk heel goed, ook daar gaan we het over hebben. Dus we schatten in totaal zo’n 15.000 per jaar. En 3 procent van de amateursporters scheurt een keer een kruisband. Uit mijn eigen database blijkt dat jaarlijks twintig profvoetballers uit de eerste divisie en de eredivisie een kruisband scheurt.”


Is het de zwaarste sportblessure die er is?

„Ja, al zijn problemen met bijvoorbeeld het hart van een heel andere orde natuurlijk. Maar volgens orthopedisch chirurg Cor van der Hart is ‘het scheuren van de voorste kruisband de hartaanval voor het kniegewricht en een nachtmerrie voor sporters’. Een groot deel van sporters die de kruisband gescheurd hebben, loopt de blessure binnen twee jaar nog een keer op. Maar er zijn gelukkig ook behoorlijk wat succesverhalen.” 


Zijn er al veel aanmeldingen?

„We hebben er nu al veel, bijna vijftig. Aanmelden kan tot we beginnen en als er veel bijkomen, vinden we wel ergens extra stoelen.”

 

Wat: Informatieavond ‘De Blessuretijd’.
Organisatie: FC Kruisband, de grootste website en database over kruisbandblessures in Nederland en België. Opgericht door Jeroen van de Camp, die zelf meerdere malen een kruisband scheurde. Zijn doel is om lotgenoten te helpen en van informatie te voorzien.
Wanneer: Donderdag 3 oktober, 18.45 uur
Waar: Persruimte en spelershome van De Grolsch Veste
Entree: 20 euro, voor een introducee 10 euro

Voor meer informatie fctwente.nl en fckruisband.nl