phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Veilig en verantwoord sporten tijdens de COVID-19 periode

Datum:31 March 2020 13:11

Sporten is mogelijk mits…


Iedereen weet dat voldoende bewegen bijdraagt aan onze gezondheid. Nu wij door het Coronavirus gedwongen zijn veel meer thuis te blijven, is beweging nóg belangrijker geworden. Het houdt het lichaam fit en brengt zon in ons brein. OCON-sportarts Sanne Hesselink vertelt hoe u veilig en verantwoord kunt sporten.


​
Sportarts Sanne Hesselink


Bij voorkeur thuis sporten
“Voor wie de richtlijnen van het RIVM goed in acht neemt, kan er ook in beperkte mate buiten gesport worden. Het houdt je fit, het is goed voor de mindset en fitte mensen zijn minder vatbaar”, begint Sanne.

Ze vervolgt met een waarschuwing. “Maak het niet te gek. Zoek niet de grenzen van het uithoudingsvermogen op, maar span je met mate in. Wie heel diep gaat maakt het lichaam vatbaarder voor infecties, al is dat van korte duur. Dat is niet goed voor jezelf en voor anderen. Ik begrijp heel goed dat iemand juist in deze tijd allerlei frustraties of ongenoegens van zich af wil sporten, maar doe dat verantwoord en veilig. Dus geen inspanningen alsof je je voorbereidt op een wedstrijd of trainingen die meer dan twee uur duren. Het lichaam heeft dan langer nodig om te herstellen. Belast het lichaam matig intensief, dan is het binnen één dag hersteld.”

Maar wat nu als iemand zich niet lekker voelt?
Moeten wij ons lichaam dan in ruststand zetten of mag er nog gesport worden. 

Sanne: “Veel mensen kiezen er in die situatie sowieso voor om even te stoppen. Voor wie toch wat wil doen zijn de mate van klachten en de vraag waar ze zich voordoen van belang. Niet trainen bij koorts, spierpijn en een algehele futloosheid. Blijven de klachten beperkt tot een verstopte neus, keelpijn of hoesten dan is trainen geen probleem, maar volg de richtlijnen van het RIVM en blijf dan binnen. Je kan met milde klachten namelijk wel andere mensen besmetten. Voor iemand die thuis moet blijven zijn op internet goede work outs te vinden.”

Als je koorts hebt gehad of langdurig ziek bent geweest is het belangrijk je lichaam eerst goed te laten herstellen. Begin pas weer met laag intensieve inspanningen als je volledig hersteld bent en minimaal 24 uur klachtenvrij. Bouw het sporten ook langzaam weer op. Mocht je conditioneel een flinke stap terug gemaakt hebben of de opbouw in sport gaat niet zoals jij zou willen, dan kunnen de sportartsen bij OCON je hierbij adviseren en eventueel begeleiden.

Intensiteit
Terug naar de intensiteit van de inspanning. In ons land kennen wij hiervoor de Nederlandse Beweegrichtlijnen. Stelregel is dat iemand minimaal 150 minuten per week een matig intensieve inspanning levert. Het beste is één uur per dag. Verricht daarnaast tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Ouderen, vanaf 65 jaar, wordt ook geadviseerd om evenwichtsoefeningen te doen.

Voor mensen die wedstrijdsporten, in teamverband of individueel, beveelt Sanne basistraining aan. “Probeer vooral de basis goed te houden. De intensievere trainingen kan je over enige tijd als wedstrijden en evenementen weer opstarten dan snel ook weer oppakken.”
 
Eten en drinken
Tot slot verdient ook het inwendige van de mens aandacht. Het is van belang dat het lichaam voor, tijdens en na de training voldoende gehydrateerd blijft. Wie minder beweegt verbrandt minder energie. Pas daar de inname van voedingsstoffen op aan en houd de energiebalans op peil. Ga niet streng op dieet. Twee stuks fruit en minimaal 250 gram groentes per dag zijn goed voor de opname van belangrijke vitaminen/mineralen en verhogen het weerstandsniveau. 

Zie ook het bericht 'Sport, bewegen en COVID-19: de belangrijkste vragen' op Sportzorg.nl
of
het document van NOC*NSF over sport- en beweegadviezen in tijden van corona
en
de pagina op de website van Voedingcentrum met tips om je weerstand op peil te houden, en hoe je gezond en veilig kunt blijven eten.