Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

AC Instabiliteit

Aandoening Wat is AC instabiliteit?

Het AC-gewricht verbindt het sleutelbeen (clavicula) met het acromion. Het acromion is een deel van het schouderblad. Het AC-gewricht is van belang bij het bewegen van de arm en de schouder. Bij een AC-luxatie schiet het sleutelbeen uit de kom, men spreekt dan ook wel van AC instabiliteit of sleutelbeen instabiliteit. Een AC-luxatie is dus niet hetzelfde als een schouderluxatie (schouder uit de kom).

Wat zijn de oorzaken van AC instabiliteit?

Een AC-luxatie ontstaat wanneer het schouderblad naar beneden geduwd wordt, maar het sleutelbeen deze beweging niet (of maar deels) kan volgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een (harde) val op de schouder of bij een klap op de schouder. Er zijn drie verschillende gradaties (ingedeeld door Tossy, 1963) van een AC-luxatie die van elkaar verschillen in ernst.

  • Tossy 1: Het kapsel is gescheurd, maar de banden zijn nog intact. Het sleutelbeen staat niet hoger en is niet extra beweeglijk.
  • Tossy 2: Het kapsel is gescheurd, de banden zijn deels gescheurd. Het sleutelbeen staat niet of nauwelijks hoger en is extra beweeglijk.
  • Tossy 3: Het kapsel is gescheurd, de banden zijn volledig gescheurd. Het sleutelbeen staat omhoog en is erg beweeglijk.
3-3-7-AC-instabiliteit.png
Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

AC instabiliteit kan bij iedereen ontstaan die op de schouder valt.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?​

De klachten zijn per graad verschillend:

  • Bij de eerste graad is er vaak sprake van lichte pijn bij bewegingen van de schouder. Er is eventueel sprake van een zwelling ter hoogte van het AC-gewricht.
  • Bij de tweede graad is er vaak sprake van een hevige pijn ter hoogte van het AC-gewricht. Dit kan gepaard gaan met een lichte zwelling ter hoogte van het AC-gewricht. Wanneer er druk op het sleutelbeen uitgeoefend wordt kan deze bewegen, dit is pijnlijk.
  • Bij de derde graad is er meestal continu sprake van pijn. Daarnaast ontstaat er een behoorlijke zwelling op de plaats van het AC-gewricht. Het AC-gewricht is instabiel en het sleutelbeen staat omhoog.
Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

In het acute stadium wordt de diagnose meestal op de spoedeisende hulp gesteld, na een val bent u daar onderzocht en aansluitend zijn er röntgenfoto’s van uw schouder gemaakt.


Patiënten met schouderklachten worden gezien op ons schouderspreekuur. Om uw klachten goed in beeld te brengen, vragen wij u vooraf digitaal 2 vragenlijsten in te vullen. De ingevulde vragenlijsten worden aan uw dossier toegevoegd. Het is daarom van belang dat u de lijst zo goed en compleet mogelijk invult. Indien u niet de mogelijkheid hebt de vragenlijsten digitaal in te vullen, is er een mogelijkheid deze schriftelijk in te vullen.

Op de dag van het polibezoek, zal er eerst een röntgenfoto van de aangedane schouder worden gemaakt, als deze nog niet (recent) gemaakt is. Vervolgens wordt u eerst gezien door één van onze schouderfysiotherapeuten, die een masteropleiding in manuele- en/of sportfysiotherapie gevolgd hebben. Deze doet het eerste gesprek, verricht lichamelijk onderzoek en neemt een echografie af. Daarna komt u bij de orthopedisch chirurg en wordt alles op een rijtje gezet om tot een goede diagnose en behandelplan te komen. De twee afspraken samen duren ongeveer 30 - 45 minuten. We hopen u zo in één bezoek een diagnose en behandelplan te kunnen bieden.

Welke onderzoeken worden gedaan?

Een AC luxatie kenmerkt zich bij lichamelijk onderzoek door een lokaal pijnlijk gewricht. Bij een graad 2 en 3 luxatie kan het geluxeerde uiteinde van het sleutelbeen terug op zijn oorspronkelijke plaats gedrukt worden in het AC gewricht (dit noemt men ook wel het pianotoetsfenomeen). Op de röntgenfoto’s is bij graad 2 en 3 een afwijkende stand van het AC gewricht te zien de echo laat vaak vocht en kapselverdikking zien.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. E.M. Ooms

Bekijk profiel

imagedr. A.J.H. Vochteloo

Bekijk profiel

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas