Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove
Ocon Orthopedisch & Ocon SportOcon OrthopedischOcon Sport
UmoooveUmooove

Avasculaire necrose

Aandoening Wat is avasculaire necrose (AVN)?

Avasculaire necrose (AVN) van de heup is een aandoening waarbij een deel van de heupkop (ook wel femurkop) afsterft (zie figuur 1). Avasculaire necrose moet niet verward worden met aseptische necrose, men spreekt van laatstgenoemde aandoening wanneer er sprake is van afsterving in een bot zonder dat er sprake is van ziektekiemen of infecties. Bij avasculaire necrose in de femurkop zal de bolle vorm van de femurkop afgevlakt worden. De femurkop past dan minder goed in de heupkom, hierdoor gaat bewegen minder soepel. Bij een vergevorderd stadium van avasculaire kopnecrose kan de femurkop zelfs volledig afsterven.


3-6-3-avasculaire-necrose-inzet.png

Figuur 1. Avasculaire necrose

Wat zijn de oorzaken van avasculaire necrose?

Zoals alle weefsels in ons lichaam is botweefsel afhankelijk van bloed. Bloed voorziet de weefsels van zuurstof en voedingsstoffen. Meestal zijn er meerdere bloedvaten die zorgen voor deze bloedtoevoer. Als er problemen zijn met een bloedvat dan kunnen andere bloedvaten de toevoer vaak overnemen. In enkele delen van het lichaam is er maar een beperkte bloedvoorziening, dit is het geval in de heup. Wanneer te weinig bloed het botweefsel bereikt dan kan het bot zich niet meer herstellen. Het bot zal afsterven.


Avasculaire necrose (osteonecrose) van de heupkop ontstaat door een verstoorde bloedvoorziening naar de heupkop toe. Het botweefsel verzwakt en kan uiteindelijk afsterven. Hierdoor kan de bolle vorm van de heupkop afvlakken en past deze niet meer mooi in de heupkom. De beweging van de heupkop in de heupkom wordt minder soepel en kan uiteindelijk slijtage veroorzaken. Door deze slijtage kan tevens artrose ontstaan.


De verstoorde bloedvoorziening kan veroorzaakt worden door letsel van de heup zelf. Bij ernstig letsel (zoals een breuk) kunnen de bloedvaten zelfs scheuren. De avasculaire necrose die hierdoor kan ontstaan ontwikkelt zich langzaam, soms kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat de aandoening zichtbaar wordt.


Naast een breuk van de heupkop en een verstoorde bloedvoorziening kunnen enkele andere oorzaken aanleiding geven tot avasculaire necrose van de heup. Verschillende medicijnen kunnen verband houden met het ontstaan van kopnecrose, zoals cortisone en prednison. Daarnaast is bekend dat overmatig alcoholgebruik verband houdt met het ontstaan van kopnecrose. Ook patiënten met stollingsafwijkingen in het bloed hebben een verhoogde kans op kopnecrose.


Klachten en symptomen In welke levensfase komt het voor?

AVN kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor tussen het 20e en 50e levensjaar.

Welke klachten en symptomen kan iemand hebben?

Patiënten ervaren vooral pijn bij het bewegen van de heup. Wanneer de heupkop niet meer lekker in de heupkom past dan veroorzaakt dit veel pijn bij beweging. In enkele gevallen gaan patiënten mank lopen. Ook wanneer patiënten op hun heup steunen ervaren zij veel pijn. De pijn wordt gevoeld in de lies en de bilstreek en straalt niet zelden uit naar de voorkant van het bovenbeen, soms zelfs tot in de knie. In een vergevorderd stadium van avasculaire necrose wordt stijfheid van de heup ervaren en is er sprake van nachtelijke pijn.


Diagnose en onderzoek Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

De orthopedisch chirurg bespreekt de klachten met de patiënt. Daarnaast wordt de medische voorgeschiedenis van de patiënt besproken en wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Onder andere de bewegingsmogelijkheden worden gecontroleerd. Ook zal de orthopedisch chirurg het medicijngebruik goed bekijken, omdat van enkele medicijnen bekend is dat deze AVN kunnen veroorzaken.


Welke onderzoeken worden gedaan?

Meestal is lichamelijk onderzoek niet genoeg en zal de orthopedisch chirurg ervoor kiezen om aanvullende röntgenfoto’s of een MRI-scan van de heup te laten maken. Röntgenfoto’s geven in een vergevorderd stadium genoeg informatie, maar in een vroeg stadium wordt er vaak gebruik gemaakt van MRI-onderzoek. Een MRI-scan kan ook het stadium van de ziekte aantonen.

Orthopedisch chirurgen
imagedr. A.P. Bergink

Bekijk profiel

imagedr. R.B.G. Brokelman

Bekijk profiel

imageB. van der Ende

Bekijk profiel

imagedr. B.L. Fransen

Bekijk profiel

imagedr. A. Peters

Bekijk profiel

imageJ.C. Rompen

Bekijk profiel

imageH.A. Schuppers

Bekijk profiel

imageF-C. B.M. Wagenaar

Bekijk profiel

imagedr. T.S. de Windt

Bekijk profiel

Handige links

Hengelo

Orthopedie en sport

Geerdinksweg 141

7555 DL Hengelo

Almelo

Orthopedie

Zilvermeeuw 1

7609 PP Almelo

Trifora Enschede

Buitenlocatie sport

Kotkampweg 65

7531 AS Enschede

Postadres

Postbus 546

7550 AM Hengelo

Erkend door

niazscas