De schouderpezen (rotator cuff) verbinden spieren met bot, hier-door kan bij het aanspannen van de spier de arm bewegen. Daarnaast worden de kop en de kom van de schouder door de spieren in de schouder bij elkaar gehouden. Bij een cuff ruptuur (ook wel cuff lesie genoemd) bevindt zich in één of meer pezen van de vier schouderspieren rondom het schoudergewricht een scheurtje. De supraspinatus en infraspinatus pees zijn de meest aangedane pezen, de subscapularis soms en de teres minor zelden tot nooit. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke (partiële) scheur of een complete scheur
Het overgrote deel van de gescheurde schouderpezen is het gevolg van slijtage/veroudering van de pees: daarom begint een cuff ruptuur als een partiële scheur en ontwikkelt zich in de tijd naar een complete scheur. Dit proces duurt in het algemeen jaren. Daarnaast kan een peesscheur in de schouder ontstaan wanneer er teveel kracht op de pezen komt te staan, door een ongeval of als de schouder uit de kom is gegaan.
Een scheur door een ongeval zien we in alle leeftijdsgroepen. De meest voorkomende scheuren ontstaan echter door veroudering: Er zijn echo studies bekend die laten zien dat ruim 50% van de mensen ouder dan 60 jaar een (partiële) scheur in een van de schouderpezen heeft. Gelukkig heeft het overgrote deel hier niet of maar tijdelijk last van.
Pijn kan één van de symptomen van een cuff ruptuur zijn. De pijn kan aan de voorkant van de schouder gevoeld worden en kan uitstralen naar de arm. Daarnaast is er door de peesscheuring vaak sprake van een stijf gevoel in de arm en heeft men niet zelden moeilijkheden met het bewegen van de arm. Simpele dagelijkse handelingen, zoals het borstelen van het haar, kunnen lastig worden. Daarnaast kan, bij een massale scheur van de pezen, de arm moeilijk opgetild worden. Men kan dan niet meer met de hand de mond bereiken.
Iedereen met schouderklachten komt op onze schouderpoli. Op de dag van uw afspraak maken we eerst een röntgenfoto van uw schouder. Tenzij dit recent is gebeurd. Daarna heeft u een afspraak met een van onze schouderfysiotherapeuten en een orthopedisch chirurg of onze Physician Assistant. Tijdens deze afspraak bespreken we uw klachten, doen we lichamelijk onderzoek uit en maken we een echografie van uw schouder.
Vervolgens zetten we alle bevindingen op een rij om tot een duidelijke diagnose en een passend behandelplan te komen. Het volledige consult duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Ons doel is om u in één bezoek duidelijkheid te geven over de diagnose en de vervolgstappen.
Een cuffscheur kenmerkt zich bij lichamelijk onderzoek door pijn en verminderde kracht van heffen en of roteren van de arm. Op de röntgenfoto’s is meestal niet te zien of de pees gescheurd is, de echo laat wel een gedeeltelijke of complete scheur in de pees in de schouder zien. Soms is tevens vocht in de slijmbeurs te zien. Indien nodig wordt er een aanvullende MRI-scan gepland, dit gebeurt via aparte afspraken.