Bij enkel impingement is er sprake van inklemming tussen het sprongbeen en het scheenbeen. Een enkel impingement kan ontstaan door een botuitsteeksel (benig impingement) of een uitstekend gewrichtskapsel (weke delen impingement). Bij beweging komt het uitsteeksel klem te zitten, dit kan klachten veroorzaken. In de meeste gevallen treedt het op aan de voorzijde van de enkel, maar het kan ook aan de achterzijde optreden. Een enkel waarbij sprake is van impingement wordt vaak een voetbalenkel genoemd.
Vaak is een enkel impingement het gevolg van verstuikingen in het verleden. Dit komt vooral veel voor bij voetballers. Deze enkel impingement ontstaat vaak aan de voorzijde van de enkel en wordt ook wel een anterieur (anterior) enkel impingement genoemd. Een enkel impingement aan de achterzijde van de enkel wordt ook wel een posterieur (posterior) enkel impingement genoemd. Dit kan veroorzaakt worden wanneer de voet extreem naar onderen geduwd wordt. Deze vorm komt veel voor bij balletdansers die veelvuldig op hun tenen moeten staan.
Een enkel impingement kan in elke levensfase ontstaan.
De pijn speelt vooral op wanneer de voet volledig naar voren of naar achteren gebogen wordt. De pijn is, afhankelijk van de vorm van de enkel impingement, waarneembaar aan de voorzijde of achterzijde van de enkel. Tevens kan een zwelling rond de enkel ontstaan.
Omdat een enkel impingement vaak een gevolg is van verstuikingen in het verleden zal de orthopedisch chirurg vragen naar eerder letsel. De orthopedisch chirurg kan de diagnose stellen op basis van lichamelijk onderzoek.
Naast het lichamelijke onderzoek zal een röntgenfoto van de enkel worden gemaakt, hierop is de benige impingement over het algemeen te zien. In specifieke gevallen kan verder onderzoek gedaan in de vorm van een MRI- of CT-scan, of kan een diagnostische pijnstillende injectie in de enkel worden gegeven. In enkele gevallen wordt een kijkoperatie uitgevoerd, vaak kan tijdens deze operatie dan meteen behandeld worden.