phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Onderzoek '3D operatietechniek bij verkeerd vergroeide onderarmen na een breuk'

Onderzoek '3D operatietechniek bij verkeerd vergroeide onderarmen na een breuk'

Aanhoudende pijnklachten na een gebroken pols?
Bij een polsbreuk is het spaakbeen (de radius) gebroken en soms bijkomend de ellepijp (ulna). Deze breuk ontstaat vaak na een val op een uitgestrekte hand. Na een gipsbehandeling, of soms ook na een operatieve behandeling, is de stand van het spaakbeen en/of de ellepijp soms minder mooi dan aanvankelijk gedacht. De pols staat dan vaak scheef of er zit een grote bobbel aan de ellepijp (pinkkant pols). Kenmerkende klachten hierbij zijn een verminderde functie en pijn in de pols. Meestal treden deze klachten op aan de pinkkant. Soms kan het ook voelen alsof de ellepijp uit de kom gaat bij het draaien van de pols.

Nieuwe operatietechniek met behulp van 3D geprinte boor- en zaagmallen
OCON is gespecialiseerd in de behandeling van verkeerd vergroeide onderarmen na een breuk. We doen de operatieve correcties sinds een aantal jaar niet meer 'freehand' (op het blote oog), maar met 3D geprinte patiënt-specifieke boor- en zaagmallen. Deze mallen worden ontworpen op basis van een analyse van een CT-scan van beide onderarmen. De gespiegelde gezonde onderarm is daarbij de referentie voor de correctie van de aangedane zijde. Tot op heden hebben we ruim 80 patiënten op deze manier behandeld.

In deze video legt onze handchirurg Anne Vochteloo het probleem en de oplossing uit.


Herkent u zichzelf in bovenstaande klachten en wilt u meedoen aan ons onderzoek? Of bent u verwijzer en heeft u patiënten met deze klachten?
OCON is op zoek naar 20 personen met klachten na een polsbreuk. Ons team werkt al een klein jaar aan een onderzoek waarin wordt onderzocht hoe nauwkeurig de correctie met deze betrekkelijk nieuwe 3D-techniek is. Ook wordt er gekeken naar het effect van een meer of minder nauwkeurige correctie op de uiteindelijke uitkomst van de operatie.

Voor de volledigheid: u kunt bij ons altijd behandeld worden aan een probleem aan uw pols. Ook wanneer u niet wenst deel te nemen aan het onderzoek.

Wat houdt deelname voor u in?
Voor de behandeling van uw klachten zal u worden opgeroepen voor een gesprek met de handchirurg. Hij maakt een inschatting van het probleem. Vervolgens worden er röntgenfoto’s en een CT-scan gemaakt en doet de handtherapeut enkele metingen aan de pols. Aan de hand hiervan kan een operatie middels de nieuwe operatietechniek worden overwogen. Indien u geopereerd wordt, vagen wij u om 3 en 12 maanden na de operatie terug te komen bij de handchirurg en handtherapeut. Ook worden er nieuwe röntgenfoto’s gemaakt.

In het kader van dit onderzoek, wordt er een extra CT-scan gemaakt, 3 maanden na de operatie. Deze CT-scan wordt vergeleken met de eerdere CT-scan waardoor het resultaat van de operatie voor onderzoeksdoeleinden heel gedetailleerd kan worden geanalyseerd.

U kunt mee doen aan dit onderzoek als:
- U 18 jaar of ouder bent
- De breuk van het spaakbeen is behandeld met gips en niet met een operatie
- U pijn en/of functionele beperkingen heeft van de pols na een breuk van het spaakbeen
- De pols meer dan 6 maanden geleden gebroken is

U bent niet geschikt voor deelname aan dit onderzoek wanneer u:
- De Nederlandse taal niet machtig bent
- Eerdere operaties aan ten minste een van beide polsen hebt gehad
- Ernstige slijtage hebt aan een van de gewrichten in de pols (artrose)
- Zwanger bent

In de patiëntbrief leest u uitgebreide informatie over meedoen aan dit onderzoek.

Heeft u behoefte aan meer informatie. Of wilt u deelnemen? Neem dan contact op met Camiel Smees, junior onderzoeker, via [email protected].

Nooit meer een onderzoek missen?