phone icon 088 - 708 5876 Login medewerkers

Onderzoek 'REPAIR - Hechten versus reconstructie van voorste kruisband scheuren in de knie'

OCON is één van de vijf ziekenhuizen die een actieve bijdrage levert aan deze studie

Over de studie
Op dit momenten worden actieve en sportieve patiënten in Nederland met een voorste kruisband scheur vaak operatief behandeld met een reconstructie. Hierbij wordt de gescheurde kruisband verwijderd en vervangen door een pees (hamstring- of knieschijfpees). Dit is een goede behandeling die echter wel gepaard gaat met soms postoperatieve pijn en kans op slijtage later.

Met de behandeling van hechten wordt de kruisband weer teruggehecht en dus behouden. Dit kan in selecte groepen van patiënten waarbij er een scheur bovenin de kruisband is (zogeheten proximale scheur). Het hechten heeft mogelijke voordelen van het behoud van de eigen kruisband, minder pijn na de operatie, iets sneller herstel en mogelijk minder slijtage op lange termijn. De eerste resultaten van het hechten van de voorste kruisband laten zien dat de behandeling veilig is en ongeveer gelijkwaardig aan de reconstructie behandeling, maar dit is nog niet in vergelijkend onderzoek bekeken.
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of het hechten een net zo’n goede (of zelfs betere) behandelng is voor voorste kruisband scheuren vergeleken met de huidige behandeling van reconstructie met lichaamseigen pezen. Hierbij worden patiënten gerandomiseerd (loting) voor een van beide behandelingen en gevolgd om te kijken welke patiënten meer tevreden zijn met hun behandeling en welke patiënten meer stabiliteit hebben en meer terug kunnen naar hun gewenste sport niveau.

Wat houdt deelname in?
Voor het onderzoek is het nodig dat u in totaal 7 keer naar de onderzoeker of het ziekenhuis komt om u te beoordelen. De eerste 4 bezoeken (na 6 en 9 maanden en na 1 en 2 jaar) behoren tot de standaard behandeling na voorste kruisband operatie en hier zal niets extra’s gedaan worden behoudens het invullen van vragenlijsten. Daarna zal u na 5 jaar en 10 jaar gevraagd worden u te laten onderzoeken en dit bezoekt duurt ongeveer 15-30 minuten.

Er zal dan het volgende gebeuren:
  • We doen een lichamelijk onderzoek - bij 6 maanden en bij 1 en 2 en 5 en 10 jaar
  • We laten u een vragenlijst invullen over de functie van de knie - bij 6 maanden, en 1 en 2 en 5 en 10 jaar
  • We maken een röntgenfoto van beide knieën - bij 10 jaar

Nooit meer een onderzoek missen?