phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Open dag biedt grote schare belangstellenden boeiend kijkje achter de schermen

Datum:18 March 2019 11:30

Hengelo, zaterdag 16 maart 2019

Wat gebeurt er in een operatiekamer? Hoe ziet een prothese er uit? Is het hechten van een wond eng? Hoe doe je een kijkoperatie? Wat houdt een sportkeuring in en hoe meet je de kracht van beenspieren? Het waren deze en tal van andere vragen waarmee afgelopen zaterdag talloze belangstellenden naar OCON Orthopedische kliniek en OCON Sportmedische kliniek kwamen, aangetrokken door de open dag die werd gehouden. Ze kregen niet alleen antwoorden, maar konden vaak ook (nagebootste) praktijksituaties met eigen ogen zien en uitvoeren. 

Angstreductie
“Wil jij die meneer ook in slaap brengen?”, vraagt anesthesieassistent Nadja Smithuis aan een meisje van hooguit tien jaar. Dat wil ze wel. ‘Ik ben zelf ook al twee keer in slaap gemaakt op zo’n tafel’, zegt ze, waarmee ze duidelijk maakt dat de operatiekamer voor haar geen onbekend terrein is. Ze pakt zonder aarzeling de mondkap en plaatst deze op het gezicht van de dummy op de operatietafel. “Kijk, op dat beeldscherm zie je dat de patiënt al slaapt. Dat heb je goed gedaan”, zegt Nadja. Ze geniet van de belangstelling maar vindt het ook erg nuttig om tekst en uitleg te kunnen geven. “Voor veel mensen is een operatie toch iets engs en een operatiekamer indrukwekkend. We hebben vandaag vast en zeker mensen op bezoek die nog een operatie moeten ondergaan. Door op deze manier iets van ons werk en onze omgeving te laten zien nemen wij veel onbekendheid weg, maar reduceren wij ook angst.”  

Kijkoperatie
Jong en oud staan in de rij om in de huid van Nadja te kruipen en een klein beetje te ervaren hoe het is om anesthesieassistent te zijn. Minstens zo interessant vinden bezoekers het om zelf een kijkoperatie uit te voeren. Niet bij de dummy, maar bij een paprika. Als ze de scoop hebben ingebracht zien ze op een beeldscherm een brij van pitten waarvan ze er eentje met een grijpertje moeten zien te pakken. Een goede hand oog coördinatie en een vaste hand is van groot belang. Dat blijkt voor menigeen moeilijker dan gedacht. 

Hechtingen 
Zoals in de operatiekamer gaat het in veel meer ruimtes van OCON. Bij de recovery geven onder andere orthopeed Mark Havinga en OK-assistent Irma van Loon informatie over diverse soorten protheses. Wie het durft mag met een echte en zeer scherpe naald hechtingen plaatsen. 

OCON Sportmedische kliniek
Bij OCON Sportmedische kliniek test Jisse Hof, derdejaars studente fysiotherapie, de spierkracht in de bovenbenen van bezoekers en laat hen sprongtesten uitvoeren. Iets verderop wordt het reactievermogen van kinderen getest met een stokvangspel, waarmee leuke prijzen zijn te winnen. In het inspanningslab van de sportkliniek geeft sportarts Anko Boelens een sportkeuring demonstratie. 
De optelsom van de grote belangstelling voor alle activiteiten en informatie is een zeer geslaagde open dag.

Bekijk hier een korte sfeerimpressie op ons YouTube-kanaal.

  

  

  

  

  

  

​