phone icon 088 - 708 3370 Login medewerkers

Onderzoek 'G7 Vivacit-E studie'

Internationale, Multicenter en Prospectieve Post-Market Clinical Follow-Up Studie van het G7 Acetabulaire cup Systeem met Vivacit-E en Longevity Highly Cross-linked Polyethyleen (HXLPE) inserts & Instrumentarium

OCON is één van de twaalf (internationale) ziekenhuizen die een actieve bijdrage levert aan deze studie.

Over de studie
Degeneratieve (ofwel ouderdoms-) ziektes of trauma van het heupgewricht kunnen pijn veroorzaken en instabiliteit. Als conservatieve behandelingen, zoals steroïden en/of pijnmedicatie niet (meer) helpen kan een vervanging van het heupgewricht als alternatieve behandeling worden uitgevoerd. Dit is een operatie waarbij het aangedane gewricht wordt vervangen door een kunstgewricht (prothese). Huidige prostheses hebben een levensduur van ten minste 15 jaar. Fabrikanten van orthopedische implantaten hebben een plicht om hun producten te volgen over lange termijn. 

Er zijn veel verschillende implantaten beschikbaar, waaronder de G7 cup van het totale heupimplantaat van Zimmer Biomet. De G7 cup en het Longevity plastic zijn de prothesedelen die in de heup geplaatst worden op de plaats waar uw heupkom versleten is. Deze kom is gemaakt van een titanium legering met een ruwe coating om het implantaat in het bot vast te zetten. Het kunststof kommetje is gemaakt van polyethyleen en is de verbinding tussen de steel en de heupkop. De prothese is beschikbaar in verschillende maten, zodat de orthopedisch chirurg de juiste maat kan selecteren. De heupkom met de kunststof kom zullen worden geplaatst met een kop en steel van Zimmer Biomet. Patiënten die deelnemen aan de studie, helpen de kwaliteit van deze prothese te beoordelen.

Wat houdt deelname in?
Wordt u binnenkort bij OCON behandeld in verband met artrose van uw heup en wordt u in het kader hiervan geopereerd? Uw orthopeed kan u vragen deel te nemen aan het onderzoek.

Het onderzoek duurt 10 jaar. U wordt 6 weken, 1 jaar, 2 jaar en 5 jaar na de operatie gevraagd om ter controle bij de onderzoeker in het ziekenhuis langs te komen. Tijdens elk bezoek controleert de onderzoeker uw heup, wordt u gevraagd vragenlijsten in te vullen en worden röntgenfoto’s gemaakt. Een bezoek duurt ongeveer 30 minuten tot een uur.

U wordt bij 3, 7 en 10 jaar na de operatie ook gevraagd om naar het ziekenhuis te komen of via telefoon of e-mail vragen te beantwoorden. Elke keer wordt u gevraagd vragenlijsten in te vullen. Röntgenfoto’s worden alleen gemaakt als dat medisch noodzakelijk is.

 

Nooit meer een onderzoek missen?